CONTACT US AT:
E-mail: info@awhs.info

2018 American Wolfdog Society and Lookalikes

KVK nummer: 72088133

Wat is een Amerikaanse Wolfhond?

De Amerikaanse Wolfhond is een hond die het meest ‘Wolfie’ is in uiterlijk en gedrag van alle voorkomende Wolfhonden.

 

Mag je het dan nog Wolfhond noemen?

Ja en nee.

Jawant het is verboden om een volle wolf als huisdier te houden en dit moet je ook niet willen. Hierdoor zijn de wolven met een hond gekruist om de wolf toch nog zo dicht mogelijk bij ons te hebben dat ook hanteerbaar en wettelijk toegestaan is.

In hoeverre de wolf nog vertegenwoordigd is in de AWH zal dmv DNA onderzoek zoals de Embarktest uit moeten wijzen.

In de regel ‘when it looks like a wolf it acts like a wolf’

Hoe meer ‘wolfie’ een AWH eruitziet hoe meer het zich ook zo zal gedragen. 
Er zijn ook vele AWH-kruisingen (vaak met Husky) waar de wolf lager is vertegenwoordigd dan de hond. Hierdoor ontstaan er onnodig ‘gedragsproblemen.

Neewant het zijn verre van doorsnee huishonden en meer ‘wolfie’ dan de andere Wolfhondtype.

 

Hun gedrag en eigenschappen zijn in vele opzichten nog te vergelijken met de wolf.

 • Laat loops

 • Laat en lang puberen 

 • Tot hoge leeftijd energiek

 • Kunnen goed samenwerken

 • Aanhankelijk maar niet afhankelijk (behalve van voer en de nodige uitdaging wanneer zij door ons als eigenaar aangeschaft worden)

 • Zelden ziek

 • Leven graag buiten met beschutting en onderdak in een natuurlijke omgeving (een betegelde achtertuin met schuur en verder niets volstaat dan ook niet)

 • Leven graag in een roedel van min. 2

 • Sterke behoefte om flinke kuilen te graven(ligplekken maken, wormen zoeken, entertainen van zichzelf)

 • Slopen en aanpassen van hun verblijf naar eigen smaak hoort erbij.

 • Open, gereserveerd, terughouden tot zeer angstige karakters.

 • (Afhankelijk van de achtergrond, socialisatie bij de fokker en koper en omgeving van houden)

 • Vriendelijk maar brutaal naar eigen mensen

 • Verdedigen bezit zoals eten, speeltjes en hun teef

 

Verwacht van deze Wolfhonden niets, ga van het ergste uit, ga mee op wandelingen, bezoek eigenaren, steek er heel veel tijd in, respecteer hun karakter en behoefte en het valt nooit tegen.

Ze zijn schitterend om te zien en mooi om te hebben, maar verre van makkelijk.

 

Kun je de AWH’s bieden wat ze nodig hebben en je bent bereid om je leven naar hun aan te passen dan heb je er geweldige Wolfhonden aan.

Ga niet voor de impulsieve aanschaf, verdiep je er goed in en kijk eerlijk of je een AWH een mooi leven kunt bieden.

Te vaak belanden zij onnodig in het herplaatscircuit en het vinden van een volgende geschikte eigenaar ligt bij deze honden niet voor de hand. Niet voor de toekomstige eigenaar, maar vooral niet voor de dier.

  

Energie en lichaamstaal

De impact van onze energie en lichaamstaal naar andere mensen en dieren toe moet niet onderschat worden. Beeld je in dat je voor een woedend persoon staat. Spontaan ga je op de energie en lichaamstaal van deze persoon reageren. Je kan de neiging voelen om weg te lopen om uit deze situatie te ontsnappen, ontwijkend gedrag vertonen of zelf woede voelen opkomen. Honden en vooral wolfhonden reageren nog vele malen gevoeliger dan wij op lichaamstaal en de signalen die we onbewust uitstralen met onze gezichtsuitdrukking. Als het even kan zullen (wolf)honden hier hun voordeel uithalen en bij het minste teken van aarzeling dat ze ontdekken, hun eigen doel proberen te bekomen. 

 

Als je hond ongewenst gedrag vertoont, kijk dan effe na hoe je eigen geestelijke toestand is. Als je zelf in een hoge energetische toestand bent dan zal het bijna onmogelijk zijn om je hond kalm te krijgen. Heb je een slechte dag en ben je in een slechte bui, verwacht dan niet dat je hond graag in je nabijheid zal zijn. Het is niet makkelijk en af en toe stijgt mijn energie ook naar een hoger niveau.Een goede tip om terug in een stabiele energie te komen, is om rustig enkele malen heel diep in en dan weer langzaam uit te ademen. Na een tijdje voel je zelf je energie dalen. Je zal relaxeren en je hond zal ook kalmeren. Je zal zien dat kalme energie je hond stabieler maakt en je relatie met hem solider.